Beautiful art thou O Babylon and desirable for thou hast given thyself to everything that liveth and thy weakness hath subdued their strength. For in that union thou didst understand. Therefore art thou called Understanding, O Babylon, Lady of the Night


  Логика

  Share
  Мамојебач
  Мамојебач
  Admin

  Број на мислења : 64
  Join date : 2009-02-04

  Логика

  Пишување  Мамојебач on Чет Апр 30, 2009 9:28 am

  Зборот логика, од старогрчки: λόγος (логос), првобитно значел збор или она што се зборува, (но исто така и мисла или расудување) се занимава со проучување на критериумите за проценка на аргументи иако мислењето на философите на оваа тема е поделено. Но штом предметот е воспоставен, задачата на логичарот е иста: да различи валидни од лажни аргументи изведување за да може да направи разлика помеѓу добар и лош аргумент.

  Логиката се смета за гранка на философијата. Од средината на XIX век логиката исто така се проучува и како дел од математиката, а во поскоро време и во информатиката. Логиката како наука, ја истражува и класифицира структурата на премисите и агрументите со проучување на формални системи на изведување како и со проучување на аргументи од секојдневниот јазик. Затоа делокругот на логиката може да биде многу голем - од изучување на фундаментални концепти како неточности и парадокси па сé до специјализирани анализи на расудување како веројатно точни расудувања и аргументи кои содржат каузалност.

   Сега е точно Вто Мар 26, 2019 1:07 am