City of the Pyramids

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Beautiful art thou O Babylon and desirable for thou hast given thyself to everything that liveth and thy weakness hath subdued their strength. For in that union thou didst understand. Therefore art thou called Understanding, O Babylon, Lady of the Night


  sovet (trikovi za xp)

  izmet
  izmet


  Број на мислења : 5
  Join date : 2009-02-08
  Age : 26
  Местолокација : zulu xP

  sovet (trikovi za xp) Empty sovet (trikovi za xp)

  Пишување  izmet Нед Фед 08, 2009 11:19 am

  eve nekolku soveti od mene malce e copy/paste ali za da bide po interesno eve...

  Заклучување на одреден фолдер без никаков програм само со код.
  cls
  @ECHO OFF
  title Folder Locker
  if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
  if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
  :CONFIRM
  echo Are you sure u want to Lock the folder(Y/N)
  set/p "cho=>"
  if %cho%==Y goto LOCK
  if %cho%==y goto LOCK
  if %cho%==n goto END
  if %cho%==N goto END
  echo Invalid choice.
  goto CONFIRM
  :LOCK
  ren Locker "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
  attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
  echo Folder locked
  goto End
  :UNLOCK
  echo Enter password to Unlock folder
  set/p "pass=>"
  if NOT %pass%==password goto FAIL
  attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
  ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Locker
  echo Folder Unlocked successfully
  goto End
  :FAIL
  echo Invalid password
  goto end
  :MDLOCKER
  md Locker
  echo Locker created successfully
  goto End
  :End


  Значи копирајте го кодов во notepad и во линијата каде што пишува

  if NOT %pass%==password goto FAIL

  зборот password сменете го во кој сакате збор кој и нели ќе биде пасвордот за фолдерот.Зачувајте го како .bat и All Files.
  Ќе добиете .bat фајл.Стартувајте го. Ќе ви се отвори заклучениотфолдер.Ставете ги фајловите внатре. Oткако ќе завршите и ќе сакате даго заклучите фолдерот кликнете двапати на .bat фајлот кој претходно гокреиравте.Следува прашање дали сакате да го заклучите и внесете "Y"(тоазначи дека се заклучува.Кога ќе сакате да го отклучите фолдероткликнете 2пати на .bat фајлот,ќе биде побаран пасвордот,внесете го,и....

  ___________________________________________________________________  За побрзо, и постабилно работење на Windows XP,можете да исклучите некои непотребни сервиси. Отворете Control Panel> Administrative Tools > Services. Ако вашиот компјутер не еповрзан во никаква мрежа и не е конфигуриран за мрежно работење, можетебезбедно да ги исклучите следните сервиси без никакви последици.

  Alerter
  Clipbook
  Computer Browser
  Fast User Switching
  Human Interface Access Devices
  Indexing Service (ја успорува работата на хард дискот)
  Messenger
  Net Logon (непотребен доколку не користите network domain)
  Netmeeting Remote Desktop Sharing (за дополнителна безбедност)
  Remote Desktop Help Session Manager (за дополнителна безбедност)
  Remote Procedure Call Locator
  Remote Registry (за дополнителна безбедност)
  Routing & Remote Access (за дополнителна безбедност)
  Server
  SSDP Discovery Service (се однесува на бескорисниот "Universal P'n'P" сервис, и го држи TCP портот 5000 широко отворен)
  TCP/IP NetBIOS Helper
  Telnet (за дополнителна безбедност)
  Universal Plug and Play Device Host
  Upload Manager
  Windows Time
  Wireless Zero Configuration (за бежична мрежа)
  Workstation.
  За да ги исклучите овие сервиси, со десен кликпоединечно на секој од нив изберете properties. Доколку сервисот еактивен и сакате моментално да го исклучите, стиснете Stop. Доколкусакате да го исклучите автоматското стартување на сервисот при подигањена системот, во полето Startup Type изберете disable.

  ___________________________________________________________________


  Kako da ja zabrzate konekcijata u XP

  Prvo stisni Start > Run > regedit i najdete go kljucot koj se naogja na slednava lokacija HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows - Current Version - Explorer - RemoteComputer - NameSpace.
  Koga ke dojdete na ovaa lokacija ima dva kljuca od koi eden e (D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF). Izbrisete go. ne e potreben restart na sistemot.


  _____________________________________________________________________


  Автоматско затворање на програмите кои не одговараат (Not responding)

  Доколку сакате да го подесите XP автоматски да ги затвора програмите кои не одговараат тогаш направете го следново:
  1.Отворете regedit (Start>Run>regedit)
  2.Отидете на локацијата HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\AutoEndTasks
  и наместете ја вредноста на 1
  во истата селекција сменете го WaitToKillAppTimeout во бројот којпокажува колку милисекунди да чекате пред да се изгасне програмата.


  ____________________________________________________________________


  Тргнете ги стрелките на SHORTCUT иконите  1. Отворите regedit,
  2. Идете до HKEY_CLASSES_ROOTlnkfile
  3. Преименувајте ги од IsShortcut во AriochIsShortcut
  4. Рестартирајте го компјутерот

  ____________________________________________________________________


  Активирање на програма со број од тастатурата

  Вашиот омилен програм можете да го активирате со едноставно притискање на некој број од тастатурата. Не морате да идете на Start – Programs ... . Направете го следното:
  Прво проверете дали тастерот NumLock уклучен. Пронајдете ја иконата од програмот на Desktop или во Start. Со десен клик на иконата која ќе ја одберете па на Properties. Клик на Shortcut па ставете го курсорот од маусот позади None во полето Shortcut. Откуцајте број со кој сакате да го обележите овој програм. Сега None ќе се промени во Num1 или некој друг број што сте го доделиле. Обавезно користете ги нумеричките броеви од тастатурата. Кликнете на Apply а потоа OK. Овие кратенки можете да ги елиминирате од Szstem Tray (до саатот).


  _________________________________________________________________


  mn zakon fintica so pin bal xD uklucuvas igrata i pishish hidden test i ako stisnes h dobivas 1 bilion poeni
  r da podignete rank
  b za nova topka vednas ako ja izgubite


  moze na nekoj da mu se pojavi ova ako go koristi regedit "Registry Editing has been disabled by your administrator" ako mu se pojavi ova vaka napravete Start-> Run i pisete REG add HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v DisableRegistryTools /t REG_DWORD /d 0 /f i ke mozete poslem da otvorite regedit
  jas sum 7 odd btw i neznam dali gi znajte via finti pa moze na nekoj i 4e pomognam

  ete vi eden kup soveti
  Laughing pozz (zaminav da ucham xD)

   Сега е точно Саб Jул 02, 2022 7:35 am