City of the Pyramids

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Beautiful art thou O Babylon and desirable for thou hast given thyself to everything that liveth and thy weakness hath subdued their strength. For in that union thou didst understand. Therefore art thou called Understanding, O Babylon, Lady of the Night


  Вистината.

  Бегемонт
  Бегемонт


  Број на мислења : 91
  Join date : 2009-02-04
  Местолокација : Кавадарци

  Вистината. Empty Вистината.

  Пишување  Бегемонт Чет Фед 05, 2009 9:18 am

  Што е тоа вистина? Апсурден е обидот да се дефинира, затоа што кога велиме дека Ѕ и Р се Ѕ и Q или Ѕ е Р, ние претпоставиваме дека веќе го знаеме значењето на вистината. Токму поради ова сите дискусии за тоа дали Вистината зависи од надворешното совпаѓање, внатрешната поврзаност или шо уше не, нити произведуваат убедување ниту опстојуваат анализа. Накратко Вистината е идеја на надрационален вид , која му припаѓа на Креативниот свет а не на Формативниот Свет. Значи тоа што сме и малку рационални не значи дека ја спознаваме вистината , па и колку близу да ја глеаме , па така да подискутираме за неа како дел од оклтистичкиот свет.

   Сега е точно Саб Jул 02, 2022 9:14 am